Συλλέγοντας το Θυμαρίσιο Μέλι μας!

Συλλέγοντας το Θυμαρίσιο Μέλι μας!

Μια απο τις πιο σημαντικές στιγμές στον ετήσιο κύκλο της μελισσοκομίας είναι χωρίς καμία αμφιβολία, όταν φτάνει η ώρα για την συγκομιδή του μελιού! Εδώ στην Anthea’s μία φορά το χρόνο, τον μήνα Ιούλιο, συλλέγουμε το πεντανόστιμο Θυμαρίσιο Μέλι που έχουν δημιουργήσει οι μέλισσες μας κατά τον χρόνο ανθοφορίας του θυμαριού!

Βήμα 1: Η συλλογή των πλαισίων από τις κυψέλες

Αυτό είναι το πρώτο βήμα σε αυτή τη μαγική διαδικασία και ένα από τα πιο δύσκολα. Οι μέλισσες έχουν την τάση να γίνονται επιθετικές και για αυτό το λόγο συλλέγουμε τα πλαίσια μας πολύ νωρίς το πρωί. Πάντα φορώντας τον προστατευτικό εξοπλισμό μας, απαλά απομακρύνουμε τις μέλισσες από τις κηρήθρες και αφαιρούμε ένα ένα τα βαριά από μέλι σφραγισμένα πλαίσια, πριν τα μεταφέρουμε στη μοντέρνα μονάδα εξαγωγής και τυποποίησης μας!

Βήμα 2: Μεταφορά των πλαισίων στις πιστοποιημένες με ISO εγκαταστάσεις μας

Είμαστε πολύ περήφανοι για τις σύγχρονες, πιστοποιημένες με ISO 22000: 2005 εγκαταστάσεις μας, όπου το μέλι μας εξάγεται και εμφιαλώνεται κάτω από τις αυστηρότερες προδιαγραφές υγιεινής, χρησιμοποιώντας τον καλύτερο εξοπλισμό καθ 'όλη τη διαδικασία!

Βήμα 3: Απολεπίζοντας τις κηρήθρες

'Οπως είναι γνωστό οι εργάτριες μέλισσες είναι εξοπλισμένες με έναν ειδικό αδένα που τους επιτρέπει να παράγουν κερί. Αφού γεμίσουν τα κελιά της κηρήθρας με το μέλι τους μειώνουν την υγρασία του στο περίπου 18%, και τα σφραγίζουν με κερί, προκειμένου να εξασφαλίσουν την καλύτερη συντήρηση του μελιού για μεγάλο διάστημα! Έτσι, για να μπορέσουμε να πάρουμε το μέλι, αφαιρούμε πρώτα με τα ξύστρα το κερί που σφραγίζει την κορυφή των κελιών και από τις δύο πλευρές των πλαισίων.

Βήμα 4: Περιστρέφοντας τα πλαίσια μελιού στο μελιτοεξαγωγέα

Στη συνέχεια τοποθετούμε ανα 10 τα πλαίσια στο μελιτοεξαγωγέα όπου με την μέθοδο της φυγόκεντρου δύναμης, το μέλι αρχίζει να ρέει απο την κηρήθρα  στο εσωτερικό του. Όταν συγκεντρωθεί αρκετό μέλι μέσω μιάς ανοικτής βαλβίδας ρέει μέσα σε ένα δοχείο συλλογής, δίνοντας μας έτσι και την ευκαιρία να το δοκιμάσουν για πρώτη φορά!

Βήμα 5: Φιλτράρισμα του μελιού

Μόλις το πρώτο δοχείο είναι σχεδόν πλήρες, χύνουμε με την βοήθεια ενός φίλτρου (προκειμένου να διαχωρίσουμε όλα τα ίχνη κεριού) το μέλι μέσα σε ένα ανοξείδωτο καζάνι, όπου και μένει εκεί για να ωριμάσει τουλάχιστον 15 ημέρες, πρίν το εμφιαλώσουμε στα γυάλινα βάζα μας!

Βήμα 6: Λιώνουμε και χρησιμοποιούμε το πολύτιμο κερί μέλισσας

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, υπάρχει ακόμα αρκετό μέλι και κερί στα ξύσματα που αφαιρέσαμε  από την κορυφή των σφραγισμένων κελιών των πλαισίων. Το κερί αυτό αφού πλυθεί και καθαριστεί καλά το τοποθετούμε στο κηροτήκτη μας για να λιώσει και να αποτελέσει την πρώτη ύλη στα φυσικά χειροποίητα μελισσοκέρια μας καθώς και στις φυσικές κεραλοιφές μας!

 

 

Όπως μπορείτε να δείτε και μόνοι σας, παράγουμε και συλλέγουμε το μέλι μας με υπευθυνότητα και απόλυτο σεβασμό στους κύκλους της φύσης. Κατευθείαν, με άθερμη επεξεργασία,  το μέλι εξάγεται και τυποποιείται στην σύγχρονη μελισσοκομική μας μονάδα, εφαρμόζοντας τους αυστηρότερους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής ISO 22000:2005. Έτσι μπορούμε να εγγυηθούμε την άριστη ποιότητα του, που εμπεριέχει όλα τα αρώματα του θυμαριού, μαζί με τις ανεκτίμητες θεραπευτικές και θρεπτικές ιδιότητες του μέχρι την τελευταία σταγόνα του βάζου!

FacebookTwitterPrintFriendly