Ο Γιοτάμ Οτολέγκι επιλέγει την Κέα!

Ο Γιοτάμ Οτολέγκι επιλέγει την Κέα!

Ένας από τους διασημότερους συγγραφείς φαγητού και εστιάτορες, ο Γιοτάμ Οτολέγκι εξηγεί στην εβδομαδιαία στήλη του για το Guardian Weekend Magazine, γιατί θα επέλεγε το ελληνικό νησί της Κέας για τελευταίο του γεύμα!

YotamOttolenghi

Θα ήθελα να βρίσκομαι στο ελληνικό νησί της Κέας, όπου περνάμε εκεί συχνά τα καλοκαίρια με τους πιο στενούς μας φίλους. Την επισκέφθηκα πρώτη φορά πριν από τέσσερα χρόνια και ήταν ένας έρωτας κεραυνοβόλος. Δεν σου κόβει την ανάσα όπως κάποια άλλα ελληνικά νησιά: δεν έχει τα συνήθη άσπρα χωριουδάκια και την θέα προς την θάλασσα που σε υπνωτίζει, υπάρχει όμως κάτι απείθαρχο και υπέροχα ατημέλητο στα διαφορετικά τοπία της: κάποια έχουν χαμηλούς λοφίσκους και ξεραϊλα, ενώ άλλα απότομες πλαγιές με πυκνή βλάστηση.
 
Το πρωινό θα το περάσουμε σε μια κοντινή παραλία, η οποία είναι τόσο δύσκολο να την φτάσεις που δεν θα βρεις περισσότερα από 20 άτομα εκεί. Σε αυτήν υπάρχει κι ένα μικρό μπαρ που φτιάχνει μοχίτο. Θα πιω ένα-δυο από αυτά.
 
Λατρεύω την μαγειρική αλλά στην συγκεκριμένη περίσταση δεν θα ασχοληθώ. Αντιθέτως, θα ήθελα έναν υπέροχο ντόπιο μάγειρα. Δεν με νοιάζει ποιος θα είναι. Μπορώ να του δίνω οδηγίες. Το να μαγειρεύω και να σκέφτομαι το φαγητό είναι μέρος της καθημερινής μου δουλειάς, αλλά όταν είμαι μακριά από το σπίτι αυτός είναι ένας τρόπος να συνδεθώ ξανά με την πρωταρχική μου αγάπη για το φαγητό και το τάισμα: η μουσική να παίζει, το αλκοόλ να καταναλώνεται και να μην υπάρχει κανένα πλάνο.  
 
Τα μικρά μεσογειακά πιάτα είναι ιδανικά για να κρατήσεις την στιγμή όσο το δυνατόν περισσότερο. Θα φάω αρνίσια παϊδάκια μαριναρισμένα σε σκόρδο, ξύσμα λεμονιού και ρίγανη, ψημένα στα κάρβουνα. Σαλάτα με ψητό χταποδάκι, κάπαρη, σέλινο, ψιλοκομμένο λεμόνι και καπνιστή πάπρικα, καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με φρέσκο σκόρδο, λίγο ταχίνι και  μαϊντανό, ψητές κόκκινες πιπεριές μαριναρισμένες με ξύδι, ελαιόλαδο και δεντρολίβανο και με κομμάτια φέτας από πάνω, φάβα με κόκκινο κρεμμυδάκι, κάπαρη και ελαιόλαδο, παντζαροσαλάτα με γιαούρτι, άνηθο και μια τεράστια τηγανιά καλαμαράκια. Φρέσκα λευκά ροδάκινα με κρέμα είναι όλα όσα χρειάζεται κάποιος για επιδόρπιο.  
 
Θα νοικιάσουμε ένα σπίτι σε μια κατάξερη πλαγιά με θέα την μαγευτική γαλάζια θάλασσα. Ο αέρας είναι πεντακάθαρος, ξηρός, ζεστός και υπέροχα ατμοσφαιρικός- ιδίως προς το ηλιοβασίλεμα όταν θα καταλανωθούν σοβαρές ποσότητες Campari με χυμό γκρέϊπφρουτ.  
 
Θα ήθελα να είναι εκεί η οικογένεια και οι φίλοι μου. Θα δούμε μαζί το ηλιοβασίλεμα, θα πιούμε κι άλλο Campari, συνεχίζοντας με ούζο για να συνοδεύσουμε το φαγητό μας. Η μυρωδιά του γλυκάνισου ταιριάζει πολύ με το ψητό κρέας ή τα θαλασσινά και με οτιδήποτε έχει το γιαούρτι -ή το τυρί σαν βάση, έτσι ώστε το φαγητό και το ποτό να συνεχιστούν μέχρι τις πρωινές ώρες.  
 
Θα καθόμαστε έξω, γύρω από ένα μεγάλο ξύλινο τραπέζι με πιάτα γεμάτα φαγητό. Τα απλά έπιπλα που βρίσκει κανείς συνήθως στα ελληνικά νησιά – ξύλινες καρέκλες βαμμένες λευκές, πάγκοι χτισμένοι στους λευκούς τοίχους με μπλε μαξιλάρια, μια-δυο αιώρες και γλάστρες με αρωματικό βασιλικό τριγύρω είναι όλα όσα χρειάζεσαι. Τα πάντα έχουν να κάνουν με τη θάλασσα και τον ήλιο που δύει.  
 
Μεταφρασμένο από το κείμενο που δημοσιεύτηκε στην Guardian http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2016/jan/15/yotam-ottolenghi-chef-greek-meze-last-bites
FacebookTwitterGoogle+PrintFriendly