Γιατί αγαπάμε τόσο πολύ τα Φραγκόσυκα!

Γιατί αγαπάμε τόσο πολύ τα Φραγκόσυκα!

Είναι αλήθεια ότι τα Φραγκόσυκα έχουν ένα περίεργο όνομα και μια ακόμα πιο περίεργη κακτοειδή όψη, αλλά είμαστε σίγουροι ότι μόλις ανακαλύψετε την μοναδική τους γεύση, τον πλούτο των θρεπτικών συστατικών τους και τα οφέλη στην υγεία μας, θα ερωτευτείτε και εσείς αυτό το μαγικό φρούτο!

Τα Φραγκόσυκα είναι ο καρπός του γνωστού σε όλους κάκτου φραγκοσυκιάς και παρόλο που δεν είναι όλες οι ποικιλίες βρώσιμες, μεγαλώνουν σε μεγάλη αφθονία στην Ελλάδα, αφού το μεσογειακό μας κλίμα αποδεικνύεται ιδανικό για αυτά! Τα νόστιμα αυτά οβάλ φρούτα φυτρώνουν στις κορυφές των φύλλων της φραγκοσυκιάς και το χρώμα τους κυμαίνεται από κίτρινο και ανοιχτό πράσινο σε πορτοκαλί, ροζ, και κόκκινο, ανάλογα με την ποικιλία και την ωριμότητα τους. Έχουν μια πραγματικά μοναδική σύνθεση θρεπτικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων υψηλών επιπέδων βιταμίνης C, βιταμίνες της οικογένειας Β, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο, χαλκό, φυτικές ίνες, φλαβονοειδή και πολυφαινόλες που έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, τα πιο σημαντικά οφέλη των Φραγκόσυκων για την υγεία μας περιλαμβάνουν την ικανότητά τους να μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης, να βελτιώνουν τη διαδικασία της πέψης, να μειώνουν τον κίνδυνο του διαβήτη (κάποιες προκαταρκτικές έρευνες, έχουν δείξει ότι τα Φραγκόσυκα μπορούν ακόμα και να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2), την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, την τόνωση της ανάπτυξης των οστών, την ενίσχυση των αιμοφόρων αγγείων, την πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου, την μείωση του κίνδυνο της νόσου Alzheimer, να παρέχουν βοήθεια στην προσπάθεια απώλειας βάρους και στους πονοκεφάλους που συσχετίζονται με την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ ενώ έχουν και πολύ σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητητες !

Τα βρώσιμα μέρη του κάκτου είναι τα φύλλα, τα άνθη, οι μίσχοι και ο καρπός που ειναι μακράν και το πιο δημοφιλές! Πριν κανείς φάει ένα Φραγκόσυκο, είναι πολύ σημαντικό να το ξεφλουδίσει αφαιρόντας προσεκτικά την φλούδα του, έτσι ώστε να απομακρυνθούν όλα τα αγκάθια. Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος τα ψιλά αυτά αγκάθια να τρυπήσουν το δέρμα, τα χείλη, τα ούλα ή και το λαιμό, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί πολύ επώδυνο. Αφού καθαριστεί ο καρπός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια ποικιλία από υπέροχες συνταγές, αφού κανείς μπορεί να τον φάει ωμό σαν φρούτο ή να χρησιμοποιήσει σε πεντανόστιμους φυσικούς χυμούς, μαρμελάδες, ζελέ, σάλτσες, γλυκά, αιθέρια έλαια ή και αλκοολούχα ποτά όπως η βότκα και η τεκίλα.

Εδώ στην Anthea's είμαστε πολύ υπερήφανοι για τα πιστοποιημένα βιολογικά μας φραγκόσυκα, τα οποία και συλλέγουμε στην Κέα κάθε καλοκαίρι και συγκεκριμένα τον Αύγουστο με πολύ μεράκι!

FacebookTwitterGoogle+PrintFriendly